21/08/2017

Ιστορικό & Λαογραφικό μουσείο Φυσικής ιστορίας Κοζάνης

Το πρόγραμμα της οργανωμένης εκδρομής, μεταξύ άλλων, στην Κοζάνη, προέβλεπε και την επίσκεψη στο Ιστορικό και Λαογραφικό της Μουσείο. Καμία σχέση με τα αντίστοιχα που συναντάς σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Αυτό στεγάζεται σε ένα μεγάλο κτίριο με τοπικό χαρακτήρα που σχεδιάστηκε και κτίστηκε ακριβώς για αυτό τον σκοπό από αρχιτέκτονες.

Το μουσείο είναι ένα ακόμη δημιούργημα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Εμπνευστής και δημιουργός του ήταν ο Δάσκαλος Κωνσταντίνος Ε. Σιαμπανόπουλος ο οποίος αφιέρωσε όλη τη ζωή του στη διάσωση, περισυλλογή, προβολή του πολιτισμού και της παράδοσης του τόπου μας. Κινητοποιώντας την τοπική κοινωνία που ανταποκρίθηκε, κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό του.

Στο ισόγειο λειτουργεί χώρος ενημέρωσης των επισκεπτών για την ιστορία του μουσείου. Πιο δίπλα, αναπαραστάσεις της αγροτικής ζωής στην ύπαιθρο, της ζωής των ξυλοκόπων στο δάσος, φούρνος και παραδοσιακό πηγάδι.

Η περιήγηση αρχίζει από το υπόγειο. Εκεί μια σειρά εκπλήξεων περιμένουν τον επισκέπτη. Ζώα από την τοπική πανίδα, βαλσαμωμένα, σε κοιτούν πίσω από τα τζάμια των προθηκών: αρπακτικά πουλιά με τα τεράστια φτερά και τα γαμψά ράμφη, αγριόχοιρος, λύκαινα με λυκάκια, κάστορες, τερατογεννήματα, πεταλούδες, ψάρια,  είναι λίγα μόνο από τα  εκθέματα.  

Το άνετο κλιμακοστάσιο με φαρδιά και χαμηλά σκαλοπάτια σε οδηγεί στους επάνω ορόφους, όπου σε περιμένουν νέες ευχάριστες εκπλήξεις:

Εκθέματα για την κοινωνική ζωή της Κοζάνης, τους συλλόγους,  τις γιορτές της αποκριάς με το πατροπαράδοτο Κοζανίτικο χιούμορ και τους Φανούς, τους οποίους παρακολούθησα. (μετά την παρέλαση με τα αποκριάτικα άρματα, σε πλατείες της πόλης ανάβουν φωτιές γύρω από τοις οποίες στήνουν χορό υπό τον ήχο των χάλκινων και του ταμπούρλου).

Ευρήματα που διατρέχουν όλη την ιστορία από  την   νεολιθική, χαλκού, σιδήρου, αρχαϊκή, κλασική, ελληνιστική, ρωμαϊκή, βυζαντινή, τουρκοκρατία, νεότεροι χρόνοι (Μακεδονικός αγώνας,  βαλκανικοί πόλεμοι, ελληνοϊταλικός πόλεμος, εθνική αντίσταση).

Παραδοσιακές ασχολίες της γεωργίας, κτηνοτροφίας, μελισσουργίας, με χειροποίητα εργαλεία.

Ένα πλακόστρωτο δρομάκι που θυμίζει τα παλιά σοκάκια αλλοτινών χρόνων, γεμάτο μικρομάγαζα: του χρυσικού, του πεταλωτή, του ράφτη, του τενεκετζή, του χαλκουργού, του τσουκαλά–κεραμοπλάστη και του ξυλουργού–βαρελά. του τσαγκάρη, του νταμπάκη (βυρσοδέψη), του κουρέα.

Γιορτινές, αυθεντικές, λαϊκές φορεσιές, ντυμένες σε κούκλες είναι τοποθετημένες σε ομάδες. Λαϊκοί οργανοπαίχτες, έτοιμοι, λες, να αρχίσουν να παίζουν.  

Αναπαράσταση της οικογενειακής ζωής στο σπίτι κατά την  τουρκοκρατία και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Δωμάτια παλιών αρχοντικών της Κοζάνης, των ετών 1650–1850, για την υποδοχή των ξένων, μαγειρείο, υπνοδωμάτιο της οικογένειας, δωμάτιο–εργαστήριο γυναικών, δωμάτιο με την προίκα της νύφης και κελάρι με γλυκά και κεράσματα, όλα επιμελημένα και φροντισμένα.

Ένας μεγάλος χώρος φιλοξενεί μινιατούρες προπλασμάτων με την χαρακτηριστική τοπική αρχιτεκτονική των σπιτιών.

Εδώ όμως σας αφήνω, αγαπητοί αναγνώστες για να πάρετε μια φωτογραφική ιδέα των εκθεμάτων, όπως τα αποτύπωσα για σας με την μηχανή μου.  

«Ο συνεργάτης μας κ. Άρης Γαβριηλίδης είναι συγγραφέας και εικαστικός. Περισσότερα για αυτόν και το έργο του εδώ.»


Share |