Απόδραση στις Σπέτσες για την 25η Μαρτίου

Συντάκτης: Άννα Μοραγλή

Τι θα λέγατε αν ξεκλέβατε μερικές ημέρες από τις υποχρεώσεις σας και παίρνατε μια πρόγευση των πασχαλινών και γιατί όχι, των καλοκαιρινών σας διακοπών; Μα φυσικά δεν υπάρχει καλύτερη εποχή για αυτή την μικρή απόδραση από την 25η Μαρτίου, που έρχεται σε λίγο. Οι προορισμοί δεκάδες, τόσο στην πανέμορφη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό για όσους επιθυμούν να ανακαλύψουν την κουλτούρα άλλων χωρών.

Αυτή τη φορά επιλέξαμε να σας ξεναγήσουμε στις Σπέτσες, δίνοντάς σας μια γεύση αυτού του κοσμοπολίτικου νησιού του Αργοσαρωνικού, που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες όλο το χρόνο, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι Σπέτσες είναι ένα μικρό νησί απέναντι από το νοτιότερο άκρο της Αργολίδας, στην είσοδο του Αργολικού κόλπου, με παραλίες σε όλο το μήκος της δαντελωτής ακτογραμμής του και πευκοδάση που καλύπτουν τους χαμηλούς λόφους και φθάνουν μέχρι τη θάλασσα. Στη βορειοανατολική ακτή του νησιού βρίσκεται ο ομώνυμος, παραδοσιακός οικισμός, που διατηρεί ακόμη την αίγλη του ένδοξου ναυτικού παρελθόντος στα παλαιά αρχοντικά των αγωνιστών της Επανάστασης και των πλούσιων καραβοκύρηδων με τις ανθοστόλιστες αυλές και τα βοτσαλωτά, αλλά και τους ταρσανάδες που εξακολουθούν να λειτουργούν στο Παλιό Λιμάνι. Τα μόνιππα προσφέρονται για μία ρομαντική βόλτα στην πόλη κατά μήκος της παραλίας.

Αξίζει να γνωρίζετε

Στο νησί απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης και μόνον τα γραφικά αμαξάκια μεταφέρουν τους επισκέπτες στα περισσότερα σημεία της πόλης.

Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τα αρχοντικά του Χατζηγιάννη Μέξη, της Μπουμπουλίνας, του Σωτηρίου Ανάργυρου, το Δημαρχείο, την πλατεία Ποσειδωνίου, την Αναργύρειο – Κοριαλένειο Σχολή, την Καποδιστριακή Πνευματική Στέγη, το εκκλησάκι της Παναγίας της Αρμάτας, τη σπηλιά του Μπεκίρη. Πέρα από το μουσείο Σπετσών που στεγάζεται το αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη υπάρχει και μουσείο της Μπουμπουλίνας.

Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι το λιμάνι της Ντάπιας, με τη φημισμένη πλατεία του, σημείο συνάντησης των κατοίκων και των επισκεπτών. Στο κέντρο της πλατείας Ποσειδωνίου δεσπόζει το επιβλητικό άγαλμα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Η Καγκελαρία, που βρίσκεται στην άκρη του λιμανιού της Ντάπιας, έχει μεγάλη ιστορία. Πριν από το 1770 χρησίμευε ως τόπος συγκέντρωσης των προκρίτων του νησιού, ενώ αργότερα στέγασε το Δημαρχείο.

Τι θα απολαύσετε

Τα στενά της πόλης των Σπετσών χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παραδοσιακή αρχιτεκτονική, με νεοκλασικά σπίτια, βοτσαλωτές αυλές, πολύχρωμα μυρωδάτα λουλούδια και πανέμορφα μπαλκόνια.

Με αξιόλογη ναυτική και πολιτιστική παράδοση το νησί των Σπετσών είναι κοσμοπολίτικο και προσφέρεται για τουρισμό υψηλών απαιτήσεων. Είναι η πατρίδα σημαντικών προσωπικοτήτων της ελληνικής επανάστασης και του δημόσιου βίου.

Οι Σπέτσες με τις αυλές, τα σοκάκια, τις πλατείες με τα φημισμένα βοτσαλωτά, τις γραφικές εκκλησίες, την έντονη τουριστική κίνηση και την αξιόλογη καλλιτεχνική δραστηριότητα εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.

Παραλίες

Αν είστε από τους θαρραλέους που ξεκινάτε τα μπάνια από το Μάρτιο μπορείτε να δοκιμάσετε τις παραλίες των Σπετσών. Μπορείτε να κολυμπήσετε στις παραλίες της Αγίας Μαρίνας, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Μάμαντος, της Κουνουπίτσας και των «Σχολών». Επίσης, στις παραλίες Κουζουνός, Ξυλοκέριζα, Άγιοι Ανάργυροι, Αγία Παρασκευή, Ζωγεριά, Λιγονέρι, Βρέλλος και Μπιθιστάμνα.

Γεύσεις σπετσιώτικες

Στις Σπέτσες μπορείτε να ψωνίσετε τα φημισμένα αμυγδαλωτά και διακοσμητικά κεραμικά. Δοκιμάστε αμυγδαλωτά, σπετσιώτικα γλυκά και ψάρι «αλά σπετσιώτα».

Συντάκτης: Άννα Μοραγλή,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.