Αντιδράσεις μετά τον χωρισμό

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου

Ο χωρισμός είναι μια κατάσταση που οι περισσότεροι έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε. Μια κατάσταση αρκετά ψυχοφθόρα που κρύβει παρ’ όλα αυτά σημαντικά μαθήματα. Ο χωρισμός φέρνει μαζί του πολλές φορές έντονα συναισθήματα, καθώς είναι ένα σημαντικό γεγονός. Γι’ αυτόν έχουν μιλήσει πολλοί, τόσοι όσοι έχουν μιλήσει και για τον έρωτα, ενώ ταυτόχρονα σου έχουν αφήσει λόγια που μπορούν να σε εμπνεύσουν στο να προχωρήσεις.

Ο χωρισμός για κάθε άνθρωπο είναι εξίσου δύσκολος. Πολλοί είναι αυτοί που αναφέρουν πως είναι ένα πένθος, άλλοτε μεγάλο και άλλοτε μικρό. Όταν λοιπόν συμβεί και σε σένα δεν πρέπει να νιώσεις καμία λύπηση για τον εαυτό σου. Είναι απόλυτα λογικό να κλάψεις και να στεναχωρηθείς. Τις επόμενες μέρες είναι η περίοδος που αναρωτιέσαι και σκέφτεσαι. Καλό είναι να έχεις στο μυαλό σου, πως ο χωρισμός δεν σημαίνει θάνατος και δεν αποτελεί πάντα τη μοιραία πορεία κάποιου, που προτιμά να αργοπεθαίνει από το να ανοίξει το παράθυρο της ζωής και να δει το φως!

Προσπάθησε να σκεφτείς καθαρά και να μην γεμίσεις τον εαυτό σου με βαρύ φορτίο, γιατί αυτό θα σε κρατήσει για καιρό πίσω. Σκέψου πως η ζωή σου είναι ένα τρένο με κατεύθυνση την Ευτυχία. Όπως το τρένο κάνει στάσεις σε διάφορους προορισμούς και παίρνει επιβάτες, έτσι είναι και η ζωή σου. Κάθε άνθρωπος που περνάει από αυτή έχει κάτι να σου μάθει και κάτι να σου διδάξει.

Η πρώτη αντίδραση είναι η άρνηση, όταν δηλαδή πιστεύουμε πως ο χωρισμός είναι πρόσκαιρος. Εκφράσεις που τείνουμε να χρησιμοποιούμε είναι το «αποκλείεται» και «δεν το πιστεύω». Έπειτα έχουμε το στάδιο του θυμού, όταν θυμώνουμε με τον άνθρωπο που δεν μας θέλει πια στη ζωή του και τον θυμό απέναντι στον εαυτό μας. Ύστερα αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις.  Προσπαθούμε δηλαδή να αλλάξουμε την γνώμη του άλλου με υποσχέσεις, κερδίζοντας έτσι πολύτιμο χρόνο. Πολλές φορές τυχαίνει να βλέπουμε δύο χωρισμένους, που ο ένας ακόμα προσπαθεί. Εκφράσεις που χρησιμοποιούνται σε αυτό το στάδιο είναι « άσε να μεγαλώσουν τα παιδιά», «να ξαναπροσπαθήσουμε», «θα αλλάξω» και άλλα τέτοια παρόμοια.

Το δύσκολο αλλά και πιο σημαντικό μάθημα είναι το στάδιο της θλίψης-κατάθλιψης. Αρχίζουμε και κάνουμε «επαφή με τον πόνο» και την πραγματικότητα της κατάστασης, συνειδητοποιούμε τι έχει συμβεί. Σε αυτή τη φάση είναι που μπορεί να έχουμε ξεσπάσματα με έντονο κλάμα, να μην έχουμε διάθεση για φαγητό, ο ύπνος να είναι άστατος και να μη θέλουμε να βγούμε έξω. Εδώ είναι και η στιγμή που ο θυμός έχει αρχίσει να σβήνει και έχει αντικατασταθεί με την λύπη.

Τέλος φτάνουμε στην αποδοχή, όπου πλέον έχουμε εξοικειωθεί με τον χωρισμό. Είναι το στάδιο όπου μπορούμε πλέον με καθαρό μυαλό να δούμε τι έφταιξε, τι δεν πήγε καλά, με άλλα λόγια να κάνουμε ταμείο σχετικά με τη σχέση μας.

Πάντα μου άρεσε να συμβουλεύομαι μεγαλύτερους, ανθρώπους που έχουν αφήσει ιστορία με τα επιτεύγματά τους. Κάπως έτσι λοιπόν δεν θα μπορούσα να μην ψάξω κάποια γνωμικά, που ίσως είναι ικανά να σε βοηθήσουν.  Ας δούμε μερικά από αυτά:

  • Μην κλαις όταν ο ήλιος έχει φύγει, διότι τα δάκρυα δεν θα σε αφήσουν να δεις τα αστέρια.Violeta Para
  • Όταν είμαστε ερωτευμένοι, είμαστε πεπεισμένοι πως κανείς άλλος δεν θα μας κάνει να νιώσουμε έτσι. Αλλά όσο περνάει ο καιρός, άλλοι το κάνουν, και συχνά το κάνουν, πολύ, πολύ καλύτερα. Coco J. Ginger
  • Αν θέλεις να ξεχάσεις κάτι ή κάποιον, ποτέ μην το μισείς. Όλα και όλοι που μισείς χαράσσονται επάνω στην καρδιά σου. Αν λοιπόν θέλεις να αφήσεις πίσω σου κάτι, αν θέλεις να ξεχάσεις, δεν μπορείς να μισείς. Joybell C.
  • Επειδή μια σχέση τελειώνει, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει να υπάρχει. Sarah Mlynowski
  • Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα σε πληγώσουν. Εσύ πρέπει να συνεχίσεις να εμπιστεύεσαι, απλά πρέπει να είσαι προσεκτική. Gabriel García Márquez
  • Μην κλαις επειδή κάτι τελείωσε, χαμογέλα γιατί συνέβη. Gabriel García Márquez

Στο κομμάτι των σχέσεων τα πράγματα είναι και απλά και πολύπλοκα. Μια υγιής σχέση πρέπει να αποτελείται από εμπιστοσύνη, αγάπη, κατανόηση και χαρά. Μην μένεις όπου δεν σε αγαπάνε και μην φοβάσαι την μοναξιά. Κάθε φάση στη ζωή σου έχει κρυμμένα μονοπάτια, που μπορούν να σε οδηγήσουν σε απίστευτους προορισμούς. Έχε πίστη στον εαυτό σου, ανάλαβε την ευθύνη, γίνε καλύτερος και προχώρα. Να ζεις, να αγαπάς, να μαθαίνεις και να τολμάς.

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.