Άνοιξη… η ανάταση της ψυχής και των συναισθημάτων

Συντάκτης: Μαρία Τσεκούρα

Influence:

Άνοιξη… Ο Μάρτης έφτασε και τον υποδεχόμαστε όλοι με χαρά, ακόμα και αν ο καιρός δε συνάδει ακόμα με τον ανοιξιάτικο ήλιο που περιμένουμε. Ολόκληρη η φύση συνεργάζεται για την υποδοχή της άνοιξης και μας προετοιμάζει για  τον ερχομό του καλοκαιριού. Το φως, η ζέστη, τα χρώματα και η προοπτική του καλοκαιριού είναι βάλσαμο στην ψυχή μας. Εξάλλου πολλές επιστημονικές  μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η άνοιξη επιδρά θετικά στην ψυχολογία του ανθρώπου και στη γέννηση θετικών συναισθημάτων.

Στην πραγματικότητα, η άνοιξη είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένη με μια πιο ηλιόλουστη προοπτική που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε το 2013 ότι η 20η Μαρτίου, η πρώτη μέρα της άνοιξης, θα γίνει Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας.

Την άνοιξη είναι πιο εύκολο σε όλους μας να νιώσουμε και να αισθανθούμε πράγματα που το χειμώνα είχαν αδρανήσει. Χωρίς να το καταλαβαίνουμε νιώθουμε μια ψυχική ανάταση, που είναι ικανή να μας ξυπνήσει και να μας ανανεώσει. Ταυτόχρονα, είμαστε πιο εκδηλωτικοί. Θέλουμε να είμαστε περισσότερο έξω από το σπίτι. Ερωτευόμαστε ή νομίζουμε ότι ερωτευόμαστε πιο εύκολα, γελάμε… και νιώθουμε γενικά περισσότερο  αισιόδοξοι.

Η άνοιξη παράλληλα συνοδεύεται και με την καλλιέργεια της αυτοπεποίθησής μας. Συνήθως αισθανόμαστε περισσότερο όμορφοι, θέλουμε να ανανεωθούμε, αποφασίζουμε αλλαγές στην εξωτερική μας εμφάνιση… και όλα αυτά για να συμπορευτούμε κι εμείς με την όλη ανάταση της φύσης.

Το φαινόμενο της ψυχικής ανάτασης και της έκφρασης και βίωσης συναισθημάτων την άνοιξη αποδεικνύεται και επιστημονικά.

  1. Είμαστε πραγματικά πιο ευτυχισμένοι

Η έκθεση στο ηλιακό φως αυξάνει την ορμόνη σεροτονίνης στον εγκέφαλό μας, που μας κάνει να αισθανόμαστε ευτυχισμένοι. Η άφιξη της άνοιξης φέρνει όλο το φως της ημέρας, ώστε  μπορούμε να απολαύσουμε την ενέργεια, που το χειμώνα ήταν σε κατάσταση χειμερίας νάρκης.

  1. Νιώθουμε ενεργοποιημένοι

Η έκθεση στο φως του ήλιου μειώνει τη χημική μελατονίνη στο σώμα μας κατά τη διάρκεια της ημέρας και την αυξάνει τη νύχτα, πράγμα που μας βοηθά να κοιμηθούμε καλύτερα. Προφανώς, το σημαντικότερο  εδώ είναι ο συνδυασμός αυξημένου φωτός και ζεστασιάς. Όταν είναι σκοτεινά έξω, τα επίπεδα της μελατονίνης μας ανεβαίνουν και μας κάνουν να νιώθουμε υπνηλία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα για να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση κατά τη διάρκεια των μακρών περιόδων σκοταδιού κάθε μέρα.

  1.  Αυξάνουμε τις κοινωνικές μας επαφές

Η αύξηση της θερμοκρασίας μας κάνει να νιώθουμε περισσότερο  ενεργοί, με αποτέλεσμα να απελευθερώνουμε ενδορφίνη, την ορμόνη που ελαχιστοποιεί τον πόνο και ενισχύει τη διάθεση. Έχουμε επίσης την τάση να κοινωνικοποιούμαστε περισσότερο και να επιδιώκουμε  τις  κοινωνικές επαφές που ενισχύουν την  αίσθηση ευημερίας. Επιπλέον, όταν γελάμε με φίλους, απελευθερώνουμε ενδορφίνη και όταν αγκαλιάζουμε εκείνους που αγαπάμε, απελευθερώνουμε οξυτοκίνη, μια άλλη χημική ουσία που ενισχύει τη διάθεση.

Η άνοιξη για κάποιους ανθρώπους είναι  απλά μια εποχή του χρόνου. Αν το δούμε ψυχρά και λογικά …έχουν δίκιο. Όμως η άνοιξη έχει τα μυστικά της …και αυτά σίγουρα μπορούν να μας αναγεννήσουν!

Συντάκτης: Μαρία Τσεκούρα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr