Ανεργία και συναισθηματικές επιπτώσεις

Συντάκτης: Σόφη Βαφάκου

Είστε και εσείς ένα θύμα της σημερινής μάστιγας της ανεργίας; Χάσατε τη δουλειά σας και νιώθετε ένα απέραντο κενό; Προσπαθούν να σας προσεγγίσουν οι δικοί σας άνθρωποι αλλά είστε απόμακροι και ευερέθιστοι; Πιθανότατα να φταίει όντως ότι χάσατε τη δουλειά σας καθώς η ψυχολογία το εξηγεί, αλλά ταυτόχρονα προειδοποιεί ώστε να μη γίνει αυτή η κατάσταση μόνιμη και περιπέσετε σε αισθήματα κατάθλιψης.

Είναι γεγονός πως η ανεργία πλήττει ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου άτομα χάνουν τη δουλειά τους και από εκεί που ήταν άνθρωποι μέσα στη δραστηριότητα και τη ζωντάνια πέφτουν ψυχολογικά και χάνουν κάθε ενδιαφέρον για οτιδήποτε. Η ανεργία λοιπόν δεν συνεπάγεται μόνο οικονομικές απώλειες, αλλά και συναισθηματικές, καθώς είναι μία ψυχοφθόρα και στρεσογόνα κατάσταση.

Οι ψυχολόγοι μάλιστα ταυτίζουν τα συναισθήματα που βιώνει ένας άνθρωπος που χάνει τη δουλειά του, με αυτά της απώλειας, όπως ο θάνατος, το διαζύγιο, ο χωρισμός από τον/τη σύντροφο. Το βίωμα της ανεργίας είναι κάτι που γεννά αισθήματα απαισιοδοξίας, κατωτερότητας, κατάρρευσης και απογοήτευσης καθώς επίσης τάσεις για παράδοση και παραίτηση από τη ζωή.

Σύμφωνα με μελέτες διακεκριμένων ψυχολόγων οι άνεργοι έχουν χαμηλότερη αυτοπεποίθηση, αναπτύσσουν αισθήματα απομόνωσης και εχθρότητας για την κοινωνία, ακόμα και ζήλιας γι’ αυτούς που εργάζονται. Οι μακροχρόνια άνεργοι δε, βιώνουν χρόνια πικρία και κάποιες φορές παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης. Σε όλους ανεξαιρέτως αναπτύσσονται μέσα τους η αίσθηση πως είναι ανίκανοι να πάρουν τα ηνία της ζωής τους στα χέρια τους και πως τα όνειρά τους έχουν κατακερματιστεί και είναι ανέφικτο να πραγματωθούν.

Στις περιπτώσεις ατόμων που χάνουν μια μακροχρόνια και σταθερή εργασία το στρες και το αίσθημα της λύπης είναι μεγαλύτερα από το στρες που ελκύεται από το θάνατο ενός φίλου ή από αυτό της ύπαρξης μιας σοβαρής αρρώστιας σε ένα συγγενικό πρόσωπο.  Επιπροσθέτως στους ανέργους αποφοίτους δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που δεν βρίσκουν δουλειά μετά την αποφοίτησή τους συχνά παρατηρείται μια καθήλωση στην ιδιότητα του φοιτητή σε συνάρτηση με τον τρόπο ζωής, τις αξίες, την αυτοεικόνα τους και τις προσδοκίες από τον εαυτό τους.

Όλα αυτά τα παραπάνω συναισθήματα μπορούν να εκφραστούν μέσα από ψυχοσωματικά προβλήματα (π.χ κρίσεις πανικού) ή οι άνεργοι βρίσκουν ακραίους  τρόπους εκτόνωσης όπως τον αλκοολισμό και την κατάχρηση άλλων ουσιών ακόμα και σε παραβατικές συμπεριφορές.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι άνεργοι γονείς  νιώθουν σε μεγαλύτερο ποσοστό το αίσθημα της απογοήτευσης και την αίσθηση της ανικανότητας συντήρησης τόσο του εαυτού τους όσο και της οικογένειας τους καθώς δεν μπορούν να προσφέρουν όσα επιθυμούν στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να εκφραστούν μέσα από υπερευαισθησία, συγκρούσεις, σεξουαλικές δυσλειτουργίες και τάσεις φυγής.

Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως τα άνεργα άτομα χρειάζονται στήριξη και πραγματική φροντίδα. Η οικογένεια είναι ένας σημαντικός παράγοντας καθώς πρέπει να προσφέρει υποστήριξη στο άνεργο μέλος. Δεν πρέπει να πιέζουν για εύρεση εργασίας καθώς πρέπει να κατανοήσουν την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Επίσης, πρέπει να υπάρχει κατανόηση και συμπαράσταση και βοήθεια στο να μπορέσει να βρει τη χαμένη του αυτοπεποίθηση και να του δώσουν το έναυσμα για να ξαναβγεί στην αναζήτηση εργασίας.

Όλοι μας λοιπόν στις μέρες που ζούμε μπορεί να έχουμε το αίσθημα της αβεβαιότητας για το μέλλον της εργασίας μας, αλλά δεν πρέπει επουδενί να παραιτούμαστε και να αφήνουμε την προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο. Μπορεί να ζούμε σκοτεινούς καιρούς αλλά να θυμάστε πως πάντα υπάρχουν φωτεινές γωνιές.

Συντάκτης: Σόφη Βαφάκου,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.