Ανεπιθύμητη τριχοφυία και τρόποι αντιμετώπισης

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Η τριχοφυΐα είναι ένας από τους χειρότερους εφιάλτες για την αισθητική μιας γυναίκας, ειδικά όταν αυτή εμφανίζεται απρόσκλητη και ενοχλητική στα πιο απρόβλεπτα σημεία, όπως για παράδειγμα, το πρόσωπο. Για το λόγο αυτό, τα καταστήματα καλλυντικών, διαθέτουν ολόκληρους διαδρόμους αποτελούμενους από προϊόντα που υπόσχονται να καταπολεμήσουν οριστικά τις αντιαισθητικές τρίχες εξασφαλίζοντας έτσι καθαρή και απαλή επιδερμίδα. Βέβαια, στην πλειοψηφία τους όλα αυτά τα προϊόντα δημιουργούνται από χημικές ουσίες που μόνο φιλικές δεν είναι προς το δέρμα.

Οι περισσότερες από εμάς βέβαια, επιλέγουμε μία από τις πολλές μεθόδους αποτρίχωσης που υπάρχουν, με βάση ποια μας ταιριάζει καλύτερα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένοι απολύτως φυσικοί και οικονομικοί τρόποι που μας απαλλάσσουν πολύ αποτελεσματικά από το ενοχλητικό αυτό πρόβλημα, χωρίς να επηρεάζουν ούτε την υγεία αλλά ούτε και την τσέπη μας. Ας γνωρίσουμε μαζί, ποια είναι αυτά τα πολύτιμα, φυσικά αγαθά και ας τους δώσουμε την ευκαιρία να μας προσφέρουν υπέροχη επιδερμίδα, απαλλαγμένη από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα.

Γιατί έχουμε τριχοφυΐα;

Οι τρίχες στο σώμα μας είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, που υπάρχει ως κατάλοιπο της εξέλιξης από την εποχή που οι άνθρωποι κατοικούσαν στα σπήλαια. Μπορεί σήμερα να ευχόμαστε να μπορούσαν ως δια μαγείας να εξαφανιστούν όλες οι τρίχες από το σώμα μας, όμως υπάρχουν και είναι εκεί για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο: για να μας προστατεύουν από τα έντομα, τα παράσιτα και άλλους μικροοργανισμούς που μπορεί να απειλήσουν το δέρμα μας. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο πως οι γυναίκες των σπηλαίων επέλεγαν τους πιο τριχωτούς άνδρες επειδή αυτό ήταν ένδειξη πως το σώμα τους ήταν πιο καθαρό, με λιγότερα παράσιτα.

Ανάλογα τη γενετική προέλευση του καθενός, οι τρίχες στο σώμα μας μπορεί να είναι παχιές ή χνοώδεις και ο ρυθμός ανάπτυξής τους να ποικίλει ανάλογα το σημείο του σώματος και την εποχή που διανύουμε, με το καλοκαίρι να πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα. Η ανθρώπινη τριχοφυΐα μπορεί να είναι σγουρή, κυματιστή ή ίσια, ξανθή, σκούρα ή ανοιχτόχρωμη. Η τελική διαμόρφωση συμβαίνει στην περίοδο της εφηβείας και καθορίζεται από τους ενδοκρινείς αδένες. Από εκεί και πέρα, ξεκινά για τις περισσότερες γυναίκες, αλλά και για πολλούς άνδρες, η αποστολή απαλλαγής από τις περιττές τρίχες.

Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζεται  το φαινόμενο της υπερτρίχωσης. Στην κατάσταση  αυτή, οι τρίχες παρουσιάζονται περισσότερες και πιο  έντονες σε περιοχές «μη αναμενόμενες», όπως το πρόσωπο, το πιγούνι και ο λαιμός. Για τις γυναίκες, η υπερτρίχωση είναι μία δύσκολη πραγματικότητα από την οποία επιθυμούν να απαλλαγούν εξολοκλήρου, προκειμένου να αποκτήσουν απαλό και καθαρό δέρμα. Οι αιτίες που οδηγούν στην υπερτρίχωση, έχουν να κάνουν κυρίως με το ορμονικό φορτίο. Έτσι,  το αυξημένο επίπεδο ανδρογόνων, το σύνδρομο Πολυκυστικών ωοθηκών αλλά και γενετικοί παράγοντες είναι μερικοί από τους λόγους που εμφανίζουν την κατάσταση αυτή.

Φυσικές θεραπείες εναντίον της τριχοφυίας

Το ανθρώπινο δέρμα, και ειδικά αυτό στην περιοχή του προσώπου, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και εύθραυστο. Για το λόγο αυτό, τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για λόγους αισθητικής, πρέπει να είναι αγνά και πολύ φιλικά, έτσι ώστε να αποφύγουμε την περίπτωση ερεθισμών.

Τα ιδανικά, φυσικά υλικά εναντίον τις τριχοφυΐας δεν μπορούσαν παρά να ακολουθούν τον παραπάνω κανόνα, χαρίζοντας μόνο ευεξία και τόνωση. Έτσι λοιπόν, χρησιμοποιήστε βρώμη, μέλι και χυμό λεμονιού και αποχαιρετήστε σταδιακά τις αντιαισθητικές τρίχες που τόσο πολύ σας ενοχλούν. Και τα τρία αυτά προϊόντα αποτελούν άριστη πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, τα οποία δρουν αναζωογονητικά και ωφέλιμα για το δέρμα μας. Πιο συγκεκριμένα:

 • Η βρώμη: είναι ένα ενυδατικό συστατικό που βοηθά στην καταπολέμηση της ξηρότητας, ρυθμίζει το pH του δέρματος και δρα ως φυσικό απολεπιστικό για την αφαίρεση των νεκρών κυττάρων.
 • Ο χυμός λεμονιού: βοηθά στη λεύκανση του δέρματος, κάνει βαθύ καθαρισμό και καταπολεμά την ανάπτυξη της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας.
 • Το μέλι: είναι ένα φυσικό, ενυδατικό αγαθό με άφθονα αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που το καθιστούν δημοφιλές συστατικό σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος.

Οι γυναίκες στη Μέσης Ανατολής γνώριζαν τις ωφέλιμες ιδιότητες όλων αυτών των στοιχείων και χρησιμοποιούσαν αυτή την εξαιρετική θεραπεία για την αφαίρεση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας αλλά και για την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, αποκτώντας έτσι ένα φυσικά λαμπερό δέρμα.

Τρόπος χρήσης

Η συγκεκριμένη θεραπεία είναι εύκολη στην προετοιμασία της και αποτελεί μια πολύ καλή λύση για την καταπολέμηση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας.

Υλικά

 • 2 κουταλιές της σούπας αγνό μέλι
 • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
 • 1 κουταλιά της σούπας βιολογική βρώμη

Προετοιμασία

 • Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα δοχείο μέχρι να σχηματιστεί μια κολλώδης πάστα.
 • Εφαρμόζετε το μείγμα στις περιοχές που θέλετε να κάνετε αποτρίχωση.
 • Τρίβετε το μείγμα με απαλές κυκλικές κινήσεις, όπως ακριβώς θα κάνατε στην απολέπιση.
 • Κάνετε μασάζ προς την αντίθετη φορά της τρίχας για ολοκληρωτική αφαίρεση.
 • Στη συνέχεια εφαρμόζετε μια ενυδατική κρέμα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Για καλύτερα αποτελέσματα και για απαλό δέρμα, επαναλαμβάνετε αυτή τη θεραπεία 2-3 φορές την εβδομάδα.

Οι ιδιότητες αυτών των υλικών μπορούν να κάνουν τις τρίχες λεπτότερες  και να καθυστερήσουν την επανεμφάνισή τους. Γι’ αυτό το λόγο, είναι ωφέλιμο  να συνεχίσετε τη θεραπεία ακόμη και αν οι τρίχες έχουν αφαιρεθεί. Ακόμη, πρέπει να θυμάστε ότι είναι μια θεραπεία με απολύτως φυσικά υλικά, και έτσι τα αποτελέσματά της θα αργήσουν να φανούν σε σχέση με άλλες μεθόδους αποτρίχωσης. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της είναι ότι τα φυσικά υλικά είναι θρεπτικά και απαλά με το δέρμα αφήνοντάς το λαμπερό και απαλό.

Όπως ισχύει και με τις παραδοσιακές μεθόδους αποτρίχωσης πάντα υπάρχει κίνδυνος ερεθισμού και αλλεργικών αντιδράσεων. Παρόλα αυτά, αξίζει να δοκιμάσετε αυτές τις φυσικές εναλλακτικές και να απολαύσετε όλες τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…