Αλλαγές στην διάθεση και κυκλοθυμία

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη

Influence:

Έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις, απότομες και έντονες αλλαγές διάθεσης που δεν έχουν λογική αιτιολόγηση πρόκειται για κυκλοθυμία, και όλοι την αντιμετωπίζουν έστω και μία φορά στη ζωή τους.

Οι μεταβολές αυτές δεν σημαίνουν απαραίτητα κυκλοθυμικό σύνδρομο, αλά όταν εντείνονται μπορεί εύκολα να  καταλήξουν σε αυτό. Το ζήτημα είναι να γίνεται κατανοητή η διαφορά ανάμεσα στην «φυσιολογική» και τη νοσηρή αλλαγή.  Οι ψυχίατροι αναγνωρίζουν την κυκλοθυμική διαταραχή μόνο όταν τα συναισθήματα γίνονται έντονα και μη ελεγχόμενα. Αυτή καθ’ αυτή η αλλαγή συναισθημάτων μπορεί να οφείλεται σε άλλους εξωγενείς παράγοντες και  να μην υποδεικνύει απαραίτητα κυκλοθυμία.

Τι ακριβώς είναι η κυκλοθυμία;

Πρόκειται για ψυχολογική διαταραχή, κατά την οποία κάποιος βιώνει οποιοδήποτε συναίσθημα, ευφορίας ή κατάθλιψης, σε πολύ μεγάλο βαθμό.  Το άτομο βιώνει έντονες συναισθηματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι αλλαγές αυτές είναι αρκετά σημαντικές  ώστε μπορεί να προκαλέσουν καταθλιπτικό ή και  μανιακό επεισόδιο.

Η διάκριση

Η κυκλοθυμική διαταραχή έχει πολλά αίτια. Οι γενετικοί παράγοντες, οι ψυχολογικοί παράγοντες, οι διαταραχές της νευροφυσιολογικής λειτουργίας είναι μόνο μερικοί απ’ αυτούς. Επιπλέον εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους, γι’ αυτό τον λόγο η απλή εναλλαγή συναισθημάτων δε επαρκεί ώστε να διαγνωσθεί κανείς με την «νόσο» αυτή.

Οι εναλλασσόμενες συναισθηματικές εκφράσεις γίνονται ανησυχητικές μόνο στην περίπτωση που έχουν διαρκέσει τουλάχιστον 2 έτη,  καθώς τότε μπορεί να κάνει έγκυρη διάγνωση ο ψυχολόγος, και εφόσον εμφανίζονται σε αυτή τη διάρκεια μεγάλοι περίοδοι υπομανίας, που ακολουθούνται από κατάθλιψη. Η περίοδος υπομανίας χαρακτηρίζεται από θετική και χαρούμενη διάθεση όπως επίσης και: ευερεθιστότητα, έντονη ευχαρίστηση με την εκπλήρωση και των απλούστερων δραστηριοτήτων, υψηλή αυτοεκτίμηση, εύκολη απόσπαση της προσοχής – δυσκολία συγκέντρωσης, έντονη ομιλητικότητα και γενικότερα κοινωνικοποίηση,  μειωμένη επιθυμία αλλά και ανάγκη για ύπνο, αίσθηση ότι οι σκέψεις στο μυαλό «τρέχουν», συμμετοχή σε ευχάριστες μεν επικίνδυνες δε δραστηριότητες κάθε είδους.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr