Αλήθειες και μύθοι για τον θυρεοειδή αδένα

Συντάκτης: Ναταλία Αμιράλη

Ο θυρεοειδής αδένας ανήκει στο ενδοκρινικό σύστημα του ανθρώπου.

Οι ενδοκρινείς αδένες στους οποίους ανήκει και ο θυρεοειδής αδένας, παράγουν ορμόνες και τις διανέμουν σε όλα τα μέρη του σώματος με την κυκλοφορία τού αίματος. Οι ορμόνες αυτές ρυθμίζουν την εσωτερική χημεία του σώματος, τις αντιδράσεις του στην πείνα, το στρες, τη λοίμωξη και τη νόσο και την προετοιμασία του για φυσική δραστηριότητα.

Ποια είναι η λειτουργία του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται μπροστά στο λαιμό, αμέσως κάτω απο το μήλο του Αδάμ. Είναι υπεύθυνος για την παραγωγή ορμονών που ελέγχουν τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος. Ο θυρεοειδής είναι πολύ σημαντικός για τη λειτουργία του εγκεφάλου, ιδίως για τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του στην ενδομήτρια ζωή και στη νεογνική περίοδο.

Διαταραχές και επιπλοκές

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα δεν αφορούν μόνο στην υπερβολική ή ανεπαρκή έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών (υπέρ- και υποθυρεοειδισμός), αλλά και σε άλλες δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις, όπως οι όζοι και η οζώδης βρογχοκήλη (όταν λείπει το ιώδιο από τις τροφές. Παλαιότερα, στην Ελλάδα η έλλειψη ιωδίου ήταν συχνή κυρίως στις ορεινές περιοχές. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει έλλειψη ιωδίου, εκτός από ελάχιστες απομακρυσμένες περιοχές). Οι παθήσεις αυτές αν δεν διαγνωστούν και δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα με βαριές επιπλοκές, όπως καρδιαγγειακά συμβάντα, απορύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, βλάβες στο αναπτυσσόμενο έμβρυο κατά την κύηση, υπογονιμότητα στον άνδρα και στη γυναίκα και φυσικά καρκίνο.

Οι 2 βασικές παθήσεις του θυρεοειδούς

Σε ό,τι αφορά τον υποθυρεοειδισμό, η επίπτωσή του στο γενικό πληθυσμό είναι περίπου 5-7% και της ήπιας μορφής φθάνει μέχρι 15% στις ηλικιωμένες γυναίκες. Όταν ο θυρεοειδής δεν παράγει τη σωστή ποσότητα των θυρεοειδικών ορμονών εκδηλώνονται διάφορα συμπτώματα, όπως γενικευμένη κόπωση, τάση για παχυσαρκία, βραδύτητα στις κινήσεις και τις αντιδράσεις, υπνηλία, ξηρότητα του δέρματος, δυσκοιλιότητα και, σε βαρύτερες περιπτώσεις, οίδημα στο πρόσωπο και τα άκρα, τριχόπτωση και βαρηκοΐα. Από την καρδιά παρουσιάζεται βραδυκαρδία.

Αντίθετα, στον υπερθυρεοειδισμό ο θυρεοειδής παράγει περισσότερες ορμόνες από όσες πρέπει. Αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση ταχυκαρδίας, απώλειας βάρους, δυσανεξίας στη ζέστη και εφιδρώσεις. Επίσης, χαρακτηριστικά του υπερθυρεοειδισμού είναι η ανησυχία, ο εκνευρισμός, το τρέμουλο των χεριών και η έντονη μυϊκή αδυναμία. Στις γυναίκες μπορεί να έχουμε διαταραχές της περιόδου.

Μύθοι και πραγματικότητα για τις παθήσεις του θυρεοειδή

Η απώλεια βάρους που συνοδεύει τον υπερθυρεοειδισμό μπορεί να βάλει την υποψία για κακοήθη νόσο, στην περίπτωση, όμως, εκείνη υπάρχει ανορεξία, ενώ στον υπερθυρεοειδισμό πολυφαγία. Η υπερλειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να δημιουργήσει πιο εύκολα καρδιακή αρρυθμία, ειδικά στα ηλικιωμένα άτομα και μπορεί να σχετίζεται με οφθαλμοπάθεια (εξόφθαλμος).

Βέβαια, ο θυρεοειδής αδένας δεν ευθύνεται ποτέ για τις περιπτώσεις μεγάλης παχυσαρκίας. Οταν ο θυρεοειδής μας δεν λειτουργεί σωστά, δουλεύει λιγότερο και οι καύσεις είναι κάπως περιορισμένες και το μεγαλύτερο ποσό βάρους που μπορεί να βάλει κανείς σε κιλά, είναι 2, 3, 4 κιλά το πολύ.

Οταν ένας ασθενής πάσχει από υπερθυρεοειδισμό, ένα από τα κύρια συμπτώματα που παρακινούν τον γιατρό να διερευνήσει τον θυρεοειδή, είναι η οξεία απώλεια βάρους, που όμως γίνεται υπό την αυξημένη ποσότητα τροφής. Δηλαδή ένας ασθενής, ο οποίος χάνει κιλά λόγω του θυρεοειδούς του, ενώ παράλληλα παίρνει μεγαλύτερη ποσότητα τροφής. Δεν έχει ανορεξία. Συνήθως η απώλεια είναι 5- 6 κιλά, υπάρχουν όμως και ακραίες περιπτώσεις που κάποιος μπορεί να χάσει και δέκα και δεκαπέντε κιλά.

Προδιάθεση για παθήσεις του θυρεοειδούς

Ο σημαντικότερος προδιαθεσικός παράγων που γνωρίζουν οι επιστήμονες, για τις παθήσεις του θυρεοειδούς, είναι ο γενετικός. Και βεβαίως ακολουθούν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, που όμως είναι πιο περίπλοκοι. Επίσης, το στρες ενοχοποιείται για τον υπερθυρεοειδισμό και έχει μελετηθεί σαν προδιαθεσικός παράγων για τις παθήσεις του θυρεοειδούς για μία μόνο νόσο του θυρεοειδούς, που είναι ο υπερθυρεοειδισμός, η οποία συνοδεύεται από εξόφθαλμο βρογχοκήλη και απώλεια κιλών.

Επίσης, το κάπνισμα επιδεινώνει τον εξόφθαλμο θυρεοειδή και πρέπει να διακόπτεται.

Συμπερασματικά

Πράγματι λοιπόν ο θυρεοειδής αδένας είναι πολύ σημαντικός. Ουσιαστικά αποτελεί το κέντρο ελέγχου του μεταβολισμού, χάρη στις ορμόνες που παράγει (θυροξίνη T4, τριιωδοθυρονίνη T3).

Αλλά, εξίσου σημαντική με τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδή είναι και η σωστή ενημέρωση για όλα όσα αφορούν αυτόν τον αδένα.

Συντάκτης: Ναταλία Αμιράλη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.