Αιθέριο έλαιο σιτρονέλλα. Το νούμερο ένα εντομοαπωθητικό

Συντάκτης: Ανδρομάχη Σαραφίδου

Όσοι έχουν προσπαθήσει να βρουν τρόπους αντιμετώπισης των κουνουπιών, σίγουρα θα έπεσαν πολλές φορές πάνω στο αιθέριο έλαιο της σιτρονέλλας. Χρησιμοποιείται ευρύτατα σε κεραμικές συσκευές για απομάκρυνση των κουνουπιών, σε εντομοαπωθητικά σπρέι καθώς και σε κεριά. Ωστόσο οι χρήσεις της σιτρονέλλας δεν περιορίζονται μόνο εκεί.

Το αιθέριο έλαιο σιτρονέλλας είναι από τα πιο οικονομικά αιθέρια έλαια και αυτό γιατί το φυτό είναι πλούσιο σε έλαιο, με αποτέλεσμα να μπορούν να παραχθούν μεγάλες ποσότητες. Παράγεται με απόσταξη και θεωρείται σύμφωνα με την EPA (Environmental Protection Agency) ένα 100% μη τοξικό, φυσικό εντομοαπωθητικό. Το άρωμά της είναι «πράσινο», φρέσκο και ελαφρώς λεμονώδες.

Ιδιότητες

Το έλαιο εκτός από εντομοαπωθητικό – αντικουνουπικό δρα επίσης ως

  • αντιμυκητιασικό
  • αντιφλεγμονώδες
  • καταπραϋντικό
  • τονωτικό
  •  αντικαταθλιπτικό
  • αγχολυτικό

Χρήσεις

1. Με 3-4 σταγόνες σε έναν διαχυτή χώρου εκμεταλλευόμαστε τις εντομοαπωθητικές του ιδιότητες ενώ ταυτόχρονα μας ανακουφίζει από το άγχος και την ένταση.

2. Σε συνέχεια του παραπάνω, η διάχυση του ελαίου στον χώρο προσφέρει ένα αίσθημα φρεσκάδας και καθαρότητας ενώ παράλληλα ευνοεί την πνευματική διαύγεια.

3. Αραιωμένο σε έλαιο βάσης (π.χ αμυγδαλέλαιο)  μπορεί να εφαρμοστεί επιδερμικά για καλύτερα αποτελέσματα κατά των κουνουπιών.

4. Μαζί με άλλα αιθέρια έλαια όπως π.χ αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου και αραιωμένα σε έλαιο βάσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μασάζ κατά των μυϊκών πόνων.

5. Λόγω της αντιμικροβιακής του δράσης χρησιμοποιείται για την ονυχομυκητίαση.

6. Θεωρείται από τα «ψυχρά» έλαια. Αυτό σημαίνει ότι με την σωστή αραίωσή του μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα πόδια (ακόμα και στο σώμα υπό προϋποθέσεις) κατά  της εφίδρωσης.

7. Χρησιμοποιείται επίσης στα σαμπουάν για μείωση της λιπαρότητας του δέρματος καθώς και κατά των ψειρών.

8. Πιστεύεται ότι η μυρωδιά του συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος (όπως π.χ η ρινική συμφόρηση) και των πονοκεφάλων.

9. Αραιωμένο σε λάδι καρύδας μπορεί να λειτουργεί θεραπευτικά για κάποιες μορφές δερματίτιδας ή ακόμα και ακμής.

10. Μαζί με τη λεβάντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σκοροκτόνο.

Γενικά το αιθέριο έλαιο της σιτρονέλλας έχει τονωτική επίδραση τόσο στο σώμα, όσο και στο μυαλό. Δεν ξεχνάμε όμως ότι πρέπει να αποφεύγεται από άτομα αλλεργικά, εγκύους και παιδιά καθώς και το ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται απευθείας αδιάλυτο στο δέρμα. 

Συντάκτης: Ανδρομάχη Σαραφίδου,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.