Αδυνάτισμα και φαρμακευτικά προϊόντα: ωφέλιμα ή επικίνδυνα;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Το καλοκαίρι είναι δίπλα μας και όλο και περισσότεροι άνθρωποι πασχίζουν να χάσουν τα περιττά κιλά του χειμώνα, λίγο πριν βγουν στην παραλία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έπειτα από μακροχρόνιες δίαιτες χωρίς αποτέλεσμα, εναποθέτουν τις ελπίδες τους για απώλεια βάρους στα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία κυριολεκτικά έχουν κατακλύσει την αγορά. Σήμερα, είναι πολύ εύκολο να βρει κανείς προϊόντα με τη χαρακτηριστική ένδειξη «για γρήγορο αδυνάτισμα», τα οποία μπορεί να είναι από ροφήματα έως χάπια ή ακόμα και τσίχλες, που όμως είναι πολύ ριψοκίνδυνο να τα χρησιμοποιήσει κάποιος χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού του. Προτού λοιπόν αφεθείτε στις υποσχέσεις που κρύβουν τα ράφια των φαρμακείων, κάντε μία σύντομη έρευνα και ενημερωθείτε για τα προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά, για το πως δρουν αλλά και για το τι παγίδες κρύβει η χρήση τους.

Τα λεγόμενα «προϊόντα αδυνατίσματος» μπορούν να διαχωριστούν σε υποκατηγόριες ανάλογα με τον τρόπο δράσης τους. Έτσι έχουμε τα υποκατάστατα γευμάτων, τα συμπληρώματα λεκιθίνης και τα φαρμακευτικά σκευάσματα που συνήθως χορηγούνται σε χρόνιες περιπτώσεις παχυσαρκίας.

Υποκατάστατα γευμάτων

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα έτοιμα γεύματα σε μορφή σκόνης, η οποία συνήθως διαλύεται σε νερό. Σκοπός τους είναι η αναπλήρωση 2-3 γευμάτων ημερησίως (συνήθως το πρωινό και το βραδινό) έτσι ώστε να υπάρχει έλεγχος στην κατανάλωση των θερμίδων και τελικά απώλεια βάρους. Τα σκευάσματα αυτά περιέχουν επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών, υδατανθράκων και άλλων θρεπτικών συστατικών, ενώ προσφέρουν αρκετές φυτικές ίνες έτσι ώστε να επέρχεται σε σύντομο χρονικό διάστημα το αίσθημα του κορεσμού. Τα υποκατάστατα γευμάτων συνήθως παρασκευάζονται από αποξηραμένες πρωτεΐνες, σιτάρι ή φυτικές πηγές λίπους, με αποτέλεσμα να μη στερούνται σε τίποτα τα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία.

Αν σκέφτεστε να δοκιμάσετε κάποιο υποκατάστατο διατροφής, καλό θα ήταν πρώτα να ζητήσετε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας. Ακόμα, αντικαταστήστε το πολύ 2 γεύματα την ημέρα με το συγκεκριμένο προϊόν και μην παραλείψετε από τη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες. Μπορεί, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα υποκατάστατα να περιέχουν πληθώρα διατροφικών στοιχείων όμως, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα οφέλη μίας ισορροπημένης διατροφής. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό η χρήση των υποκατάστατων να σας οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων με αποτέλεσμα να νιώθετε ζαλάδες, εξάντληση ή έλλειψη συγκέντρωσης. Τα ίδια συμπτώματα είναι πιθανό να συνοδεύουν μία εξαντλητική δίαιτα που μπορεί να προκαλέσει μείωση του μεταβολικού ρυθμού και γαστρεντερικά προβλήματα.

Συμπληρώματα λεκιθίνης

Η λεκιθίνη είναι ένας φυσικός γαλακτωματοποιητής, ο οποίος απαντάται σε πολλά προϊόντα όπως η σόγια, το αυγό, το συκώτι κ.α. Ανήκει στην κατηγορία των «λιποτροπικών» καθώς διασπά τα λίπη σε μικρά σωματίδια και βοηθά στον μεταβολισμό τους, μετατρέποντάς τα σε ενέργεια. Με αυτό τον τρόπο, αποτρέπει τη συσσώρευσή τους στον οργανισμό και οδηγεί σταδιακά σε απώλεια βάρους, αλλά και μείωση της χοληστερίνης.

Τα συμπληρώματα λεκιθίνης παρέχονται με τη μορφή σκόνης και καταναλώνονται στα πλαίσια μίας διατροφής χαμηλής σε λιπαρά, αμέσως μετά το γεύμα. Έτσι, ενισχύονται οι πιθανότητες για περισσότερη καύση του λίπους και τελικά για απώλεια κιλών. Παρόλα αυτά, η κατανάλωση της λεκιθίνης χρειάζεται μέτρο και προσοχή, καθώς μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα όσο αφορά στη μείωση της χοληστερόλης. Αν το μόριο αυτό βρεθεί σε χαμηλά επίπεδα, τότε οι επιπτώσεις για τον οργανισμό μας μπορεί να είναι πολύ σημαντικές, μιας και η χοληστερόλη ελέγχει ένα σωρό βασικές λειτουργίες.

Φαρμακευτικά σκευάσματα

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν φαρμακευτικές ουσίες, οι οποίες χορηγούνται με ιατρική συνταγή και μόνο, σε άτομα τα οποία έχουν χρόνιο πρόβλημα παχυσαρκίας. Πρόκειται για δύο κύριες δραστικές ουσίες: την ορλιστάτη και τη σιμπουτραμίνη, που η κάθε μία δρα με τον δικό της τρόπο.

Η ορλιστάτη βοηθάει τον οργανισμό να αποβάλει το περιττό λίπος μέσω των συχνών κενώσεων που δημιουργεί, οδηγώντας έτσι σε σταδιακή απώλεια βάρους. Η λειτουργία του φαρμάκου έγκειται στην ικανότητα της ουσίας να δεσμεύει τη λιπάση, το ένζυμο που υδρολύει τα λιπαρά οξέα, με αποτέλεσμα το λίπος να μένει αδιάσπαστο και να αποβάλλεται μέσω των κοπράνων. Η ουσία αυτή μπορεί να συνδυαστεί με μία ισορροπημένη, ολιγοθερμιδική διατροφή και συμβάλλει αρκετά στην απώλεια του περιττού σωματικού βάρους.

Από την άλλη πλευρά, η σιμπουτραμίνη δρα με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο. Η ουσία αυτή ενεργοποιείται στον εγκέφαλο με  αποτέλεσμα να περιορίζει το αίσθημα της πείνας, ενώ παράλληλα ενισχύει τη λειτουργία του μεταβολισμού. Έτσι, αυξάνεται η καύση των θερμίδων και αποτρέπεται το περιττό βάρος. Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε πως η σιμπουτραμίνη έχει ήδη από το 2010 χαρακτηριστεί από τον ΕΟΦ ως ακατάλληλη, μιας και ενοχοποιείται για καρδιαγγειακά προβλήματα, εμφράγματα του μυοκαρδίου, καρδιακές αρρυθμίας και άλλα σοβαρά προβλήματα.

Φυτικά προϊόντα

Επιπλέον, στην αγορά μπορείτε να βρείτε μία πληθώρα φυτικών προϊόντων και βοτάνων τα οποία κυκλοφορούν σε μορφή σκόνης, ροφημάτων ή αναβράζοντων δισκίων. Συνήθως οι ουσίες αυτές δρουν είτε μειώνοντας την πείνα, είτε ενισχύοντας την καύση του λίπους. Παράλληλα συνδυάζονται με αυξημένη κατανάλωση νερού, περιορίζοντας έτσι την κατακράτηση υγρών.

Αν θέλουμε να δοκιμάσουμε κάποιο από τα παραπάνω προϊόντα, είναι θεμελιώδες να μην ξεχνάμε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα καταναλώνουμε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας και χωρίς να το έχουμε πραγματικά ανάγκη. Επίσης, τα σκευάσματα αυτά, σε καμία περίπτωση δεν μας «γλιτώνουν» από τη δίαιτα καθώς έχουν αποτελέσματα μόνο αν συνδυαστούν με μία ισορροπημένη διατροφή. Έτσι λοιπόν, αν πιστεύετε πως έχετε πρόβλημα παχυσαρκίας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι πρώτα να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας, ο οποίος θα σας προτείνει την καλύτερη λύση για εσάς, ίσως και με την βοήθεια ενός διατροφολόγου.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…