Α… όπως

Συντάκτης: Μαρία Μαθιουδάκη

Influence:

Ο ερχομός  ενός  παιδιού αποτελεί  πάντοτε ένα ευχάριστο και  γεμάτο συγκινήσεις  γεγονός. Παράλληλα βέβαια συνοδεύεται από ποικίλες αλλαγές στην καθημερινότητα ενός ζευγαριού.  Ωστόσο υπάρχουν και φορές, όχι πάντα βέβαια, που η άφιξη ενός  νέου μέλους μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους τις οικογένειας. Η αναστάτωση αυτή για πολλά παιδάκια έχει όνομα και ονομάζεται: αδελφός ή αδελφή.

Τα αδέλφια εισβάλλουν κατά κάποιο τρόπο στις ζωές μας, συχνά ακάλεστα. Ο ερχομός  τους είναι  συνώνυμο της λέξης αλλαγή για τη ζωή του πρωτότοκου, καθώς τώρα πρέπει να μάθει να μοιράζεται τα χάδια, τις αγκαλιές, την προσοχή και τη φροντίδα των γονιών.

Ουσιαστικά τα μικρά πριγκιπόπουλα και οι πριγκίπισσες οφείλουν να μάθουν να μοιράζονται το … βασίλειό τους, μία διαδικασία που για κάποια παιδιά μπορεί να είναι αρκετά ψυχοφθόρα. Κάπως έτσι ενδέχεται να γεννηθεί η ζήλια. Πρόκειται λοιπόν για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα με πολλές αποχρώσεις, με το οποίο εκατοντάδες  γονείς έρχονται αντιμέτωποι.

Όλοι γνωρίζουν ότι η αλλαγή των ρόλων θα επιφέρει  και αλλαγή του σεναρίου. Πράγματι  η γέννηση ενός  αδελφού/ής αλλάζει άρδην το σκηνικό και γίνεται αφορμή για την εμφάνιση πρωτόγνωρων συναισθημάτων για όλα τα μέλη της οικογένειας. Αγάπη-μίσος, θαυμασμός-ζήλια, ανταγωνιστικότητητα-συντροφικότητα είναι μερικά από τα δίπτυχα με τα οποία θα έλθει αντιμέτωπος ένας γονιός.

Συχνά οι γονείς φοβούμενοι τα αρνητικά συναισθήματα των παιδιών τους δε ξέρουν πώς να αναγγείλουν την άφιξη του νέου μέλους. Σίγουρα κάτι τέτοιο είναι απολύτως κατανοητό, όμως τα παιδιά πρέπει  και να μάθουν και να τους δοθεί η ευκαιρία να εκτονώσουν το συναίσθημά τους ,όποιο και να είναι αυτό , εκφράζοντας ταυτοχρόνως  όσα σκέφτονται.

Ένα τρυφερός τρόπος επαφής του παιδιού με την έννοια «αδελφός» είναι το βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας της  Σεβαστής Χατζησαββίδου, από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο. Κάποτε λοιπόν γεννήθηκε ένα μικρό α, με ροδαλά μαγουλάκια και καστανά μάτια. Καθώς το α μεγάλωνε έψαχνε να βρει ποια λέξη θα γινόταν. Τότε ήλθε μια μέρα που ανακάλυψε τη λέξη που απεγνωσμένα αναζητούσε!  Ήταν μία λέξη μαγική, θα έλεγα, γεμάτη από πίστη, ζεστασιά, αγάπη και τρυφερότητα.

Ένα παραμύθι για παιδιά κάθε ηλικίας. Μέσα από τις  γεμάτες  με  χρώματα και  όμορφες  εικόνες  σελίδες , όπως και τον  απλό, αλλά συνάμα ποιητικό λόγο της συγγραφέως, το παιδί φαντάζεται, αισθάνεται και αντιλαμβάνεται τη δύναμη που μπορεί να κρύβει μέσα της η αδελφική σχέση.

Συντάκτης: Μαρία Μαθιουδάκη,

Influence:

Γεννήθηκα στο Ηράκλειο Κρήτης το 1996. Σπουδάζω στο 4ο έτος του τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στην πόλη του Ρεθύμνου…