Καιρός για Θαλάσσιο Σκι

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Η θάλασσα, τους καλοκαιρινούς μήνες δεν προσφέρεται μόνο για κολύμπι. Μπορείτε να κάνετε διάφορες δραστηριότητες στο νερό που σας προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες. Μια από αυτές είναι το άθλημα του θαλάσσιου σκι. Είναι από τα πιο δημοφιλή θαλάσσια αθλήματα, συνδυάζοντας το υδάτινο στοιχείο με την ταχύτητα και την αδρεναλίνη.  Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό καθώς συναρπάζει τόσο αυτόν που το εκτελεί όσο και το κοινό.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι σκι. Το κλασσικό σκι έχει δύο πέδιλα πάνω στα οποία στερεώνονται οι ρυθμιζόμενες βάσεις (δέστρες) μέσα στις οποίες τοποθετεί ο σκιέρ τα πόδια του. Τα πέδιλα αυτά είναι κοντά στα 170 εκατοστά μήκος. Επίσης δίνεται δυνατότητα στον σκιέρ για σλάλομ τοποθετώντας και τα δύο του πόδια σε ένα πέδιλο αφού πάνω σε ένα από τα δύο υπάρχει θέση και για το δεύτερο πόδι του σκιέρ. Το wakeboard, είναι ένας τύπος σκι που αποτελείται από μία μονή σανίδα, μικρότερη σε μήκος αλλά αρκετά φαρδύτερη από τα κανονικά σκι και θυμίζει το χειμερινό σπορ του snowboard. Το kneeboard περιλαμβάνει μια σανίδα στη οποία ο σκιέρ κάθεται γονατιστός και τα πόδια του στερεώνονται με λουρίδα πάνω στη σανίδα. Οι δύο αυτές παραλλαγές του σκι είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους νέους καθώς μπορούν να κάνουν ευκολότερα φιγούρες και άλματα. Το barefooting είναι άλλη μια τεχνική, στη οποία δεν χρησιμοποιούνται καθόλου πέδιλα.

Ο απαραίτητος εξοπλισμός για κάποιον που θέλει  να κάνει σκι περιλαμβάνει τα πέδιλα, το γιλέκο-σωσίβιο, τα γάντια, τη λαβή από στην οποία δένεται ο ιμάντας, δέστρες για τα πόδια, εσωθερμική στολή και προστατευτική σάκοι για την ασφαλή μεταφορά του εξοπλισμού. Πρόκειται για αρκετά ακριβό εξοπλισμό εάν αναλογιστούμε πως για τα πέδιλα και μόνο οι τιμές ξεκινούν από 300 ευρώ. Υπάρχουν βέβαια και οι ενοικιάσεις στις παραλίες όπου κοστίζει περίπου 30 ευρώ για μια βόλτα. Εκτός όμως του σκι υπάρχουν και άλλα water sport που προσελκύουν  τους νέους στις παραλίες και έχουν πολλά κοινά με το σκι. Τέτοια είναι η μπανάνα, το flyfish, τα ringos, το  parasailing και άλλα.

Τα περισσότερα νησιά έχουν στις παραλίες τους περίπτερα για watersports. Ιδιαίτερα στους δημοφιλείς τουριστικούς  προορισμούς θα βρείτε σίγουρα έναν τέτοιο χώρο. Όμως στις μεγαλύτερες πόλεις τα πράγματα είναι πιο οργανωμένα για να μάθει κανείς επαγγελματικά σκι. Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες από τις σχολές και τους ομίλους σκι στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις τις Ελλάδας:

NAYTIKOΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ. Λαιμός Βουλιαγμένης, Βουλιαγμένη, τηλ: 210-8962142

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΡΙΑΙΝΑ ΒΟΥΛΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Ξάνθου 21, Βούλα, τηλ: 210-9600915, 8950513

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΑΡΚΙΖΑΣ-ΒΑΡΗΣ Αν. Ακτή,  Βάρκιζα, τηλ: 210-8974305

ΟΜΙΛΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΣΚΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Λευκωσίας 22, Καλαμαριά, τηλ: 2310-273900

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΠΟΡ ΒΟΛΟΥ Βλαχάβα 8-12, Βόλος, τηλ: 24210-24294

ΟΜΙΛΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΣΚΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Αχέροντα 3, Ιωάννινα, 26510-71581

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr