Η επιτυχημένη Αναβίωση του Αρχαιοελληνικού Πεντάθλου!

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Influence:

Η πρώτη αναβίωση του αρχαιοελληνικού πεντάθλου διεξήχθη το Σάββατο 25 Ιουνίου, στο χωριό Μουριά δίπλα στον ποταμό Αλφειό.  Το flowmagazine.gr είχε τη χαρά να παρευρεθεί στην πρωτότυπη αυτή εκδήλωση και να βιώσει τις μοναδικές στιγμές που προσέφερε στο κοινό.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 8:30 το απόγευμα με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Γεωργίου Δόξα «Η αρχαία Ήλιδα Τα Ιερά μονοπάτια των Ολυμπιονικών και η αρχαία Ολυμπία», σχετικό με την αρχαία Ολυμπία και την ιστορία της περιοχής. Λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δεν είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε όλο το βίντεο. Παρόλα αυτά δεν υπήρξε η παραμικρή ανησυχία από διοργανωτές και θεατές που συνέχισαν με το δρώμενο του πεντάθλου.

Το αρχαίο πένταθλο αποτελείται από τα αθλήματα του δρόμου, του δίσκου, του άλματος, του ακοντίου και της πάλης. Το δρώμενο άρχισε να τελείται σε μορφή πομπής από τις ιέρειες τις οποίες ακολουθούσε το κοινό. Η πομπή σχηματίστηκε αρχικά στο δάσος και κατέληξε μπροστά στην όχθη του Αλφειού με συνοδεία τυμπάνου για τις προσπάθειες των ηθοποιών-αθλητών. Οι δυνατές φωνές των ηθοποιών ηχούσαν στο χώρο, κάτι που ενίσχυε την ένταση της «παράστασης». Όσον αφορά στην υπόθεση της, νικητής του πεντάθλου και του κότινου ήταν ο Αθηναίος Διόξυπος, που νίκησε τον Σπαρτιάτη συναθλητή του Αρκεσίλαο σε τρία από τα πέντε αθλήματα. Μετά το τέλος του αγώνα η πομπή μεταφέρθηκε στον υπαίθριο χώρο της Olympialand όπου και ολοκληρώθηκε. Στη συνέχεια ακολούθησε τραπέζι για τους προσκεκλημένους και για τη θεατρική ομάδα.

Η ιδέα του πεντάθλου γίνεται συμβολικά καθώς ο χώρος μοιάζει με μικρογραφία του σταδίου της Ολυμπίας. Αξίζει να αναφέρουμε πως η παράσταση ήταν ιδιαίτερα προσεγμένη, καθώς για το δρώμενο οι διοργανωτές πήραν γνώμη από πολλούς ειδικούς, ενώ η σκηνοθέτης Βίβιαν Ιωαννου είναι εγνωσμένης αξίας έχοντας πραγματοποιήσει πολλές συνεργασίες όπως αυτή με το μουσείο Μπενάκη. Απώτερος σκοπός των διοργανωτών είναι η συμμετοχή σχολείων στο εγχείρημα αυτό. Συγκεκριμένα στόχος τους είναι η βιωματική αναπαράσταση του πεντάθλου να γίνεται με τη συμμετοχή παιδιών (σε αθλήματα δρόμου και άλματος). Προορίζεται για μονοήμερη εκδρομή που θα παρουσιάζεται στα παιδιά ο τρόπος με τον οποίο έκαναν στο παρελθόν τα παραπάνω αθλήματα (κυρίως την κίνηση), ενώ η διατροφή τους στον υπαίθριο χώρο θα είναι γευστικά ανάλογη με αυτή του αρχαίου παρελθόντος. Στη συνέχεια θα απασχολούνται στο χώρο των δραστηριοτήτων. Επίσης όσον αφορά τους τουρίστες που δεν γνωρίζουν Ελληνικά θα τους παρέχεται ένα φυλλάδιο χωρισμένο σε πράξεις όπου θα αναγράφει τα λόγια των ηθοποιών ανά πράξη, με παρόμοιο τρόπο που γίνεται στην όπερα.

Από τους υπεύθυνους έγινε επίσης αναφορά για την προσπάθεια ανάδειξης του χώρου αυτού. Η αρχή έγινε το 2007 όταν και τον αναμόρφωσαν από σκουπιδότοπο σε χώρο πραγματοποίησης συναυλιών. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι πυρκαγιές και έγινε η προσπάθεια ανακατασκευής  ώστε να προωθηθεί ως χώρος πολιτισμού. Σήμερα η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και είναι ιδιαίτερα οργανωμένη, ενώ επιδέχεται συνέχεια αλλαγές. Θεωρητικά πρόκειται για επιπλέον παροχή των ξενοδοχείων της περιοχής.

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε με την Υποστήριξη της Νομαρχίας Ηλείας και φυσικά του Opentourism, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά και κάτω από τον οργανωτικό μανδύα της Olympialand  Ltd.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr