Μουσεία – Εκθεσιακοί Χώροι Δήμου Ζωγράφου

Συντάκτης: Flowmagazine

Influence:

Τρία μουσεία και ένας βασικός εκθεσιακός χώρος είναι υπό την επίβλεψη του Δήμου Ζωγράφου. Αξίζει να δείτε έργα του ζωγράφου Γουναρόπουλου και να παρακολουθήσετε την πορεία της Μαρίκας Κοτοπούλη στο θέατρο

ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΝΠΔΔ)

Πολυπολιτισμικό κέντρο και Μουσείο, που στεγάζεται στο σπίτι και στο εργαστήρι όπου έζησε ο ζωγράφος και το οποίο έγινε δωρεά μαζί με τους πίνακές του από την οικογένειά του. Εκτίθενται 36 έργα και προσχέδια, προσωπικά αντικείμενα και η βιβλιοθήκη του. Το Μουσείο διαθέτει μόνιμη συλλογή, ενώ στο χώρο γίνονται τακτικές εκθέσεις, εκδηλώσεις και διαλέξεις. Το Πολιτιστικό Κέντρο ”G. Gounaro” αίθουσες Γ. Παυλάτου και Σ. Τσίρκα αναπτύσσει διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες, τόσο εκθέσεις Ελλήνων και Ξένων ζωγράφων, όσο και διαλέξεις, εκθέσεις αφιερωμένες στις παραδόσεις του κόσμου, εκθέσεις φωτογραφίας, σκηνοθεσίας και άλλων μορφών έκφρασης καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Δ/νση: Γουνταοπούλου & Φρυγίας Τηλ: 210 77.77.601
Αίθουσα Τέχνης G.Gounaro Τηλ:210 74.87.657

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ (ΝΠΔΔ)

Ο μουσειακός χώρος αποτελεί ένα λειτουργικό μουσείο σύγχρονης τέχνης, ικανό να φιλοξενεί σημαντικές καλλιτεχνικές εκθέσεις, εκδηλώσεις υψηλής πολιτιστικής έκφρασης καθώς και εκθέσεις με σπάνιες συλλογές σε συνεργασία με άλλα μουσεία (Ε.Λ.Ι.Α., ΜΠΕΝΑΚΗ κ.λ.π.). Το κτίριο είναι εξοχική κατοικία που κτίστηκε το 1926 από την μεγάλη ηθοποιό του Ελληνικού Θεάτρου Μαρίκα Κοτοπούλη και αναπαλαιώθηκε από τον Δήμο Ζωγράφου αναδεικνύοντας την αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία και τους θαυμάσιους εσωτερικούς του χώρους. Επίσης σχεδιάστηκε αίθουσα «θεατρικής μνήμης της Μαρίκας Κοτοπούλη» στην οποία ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη θεατρική πορεία της ηθοποιού μέσα από φωτογραφίες, θεατρικά προγράμματα, δημοσιεύματα και χειρόγραφα.
Δ/νση: Α. Παναγούλη 17 Τηλ: 210 77.03.713

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ (ΝΠΔΔ)

Το «Μουσείο Ελληνικού Θεάτρου Σκιών» του Δήμου Ζωγράφου ιδρύθηκε το 2003, φιλοξενείται στο Μουσείο «Μαρίκα Κοτοπούλη» μέχρι την οριστική μεταστέγασή του στο υπό ανέγερση κτίριο στην οδό Αλέκου Παναγούλη με σκοπό τη διατήρηση, την προβολή και τη συνέχιση του μοναδικού λαϊκού μας θεάτρου. Συγκεντρώνονται συλλογές από φιγούρες, σκηνικά και εργαλεία των καραγκιοζοπαιχτών και δημιουργείται βιβλιοθήκη και ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την αξιοποίηση των συλλεγμένων αρχειακών πληροφοριών και αντικειμένων. Το Μουσείο έχει τη στήριξη του Ε.Λ.Ι.Α., ενώ συνεργάζεται με το Μουσείο Μπενάκη, το Θεατρικό Μουσείο και άλλα Μουσεία, καθώς και με ιδιώτες συλλέκτες και ερευνητές του είδους.
Δ/νση: Α. Παναγούλη 17 Τηλ: 210 77.03.713

ΒΙΛΑ ΒΟΥΓΑ (ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ)

Η Bίλα Βουγά είναι ένα τριώροφο νεοκλασικό κτίριο του 1930 με κήπο που συγκεντρώνει το θαυμασμό των επισκεπτών για την ομορφιά της αρχιτεκτονικής του. Περιήλθε, τη δεκαετία του '80, στην ιδιοκτησία του Δήμου Ζωγράφου και ανακαινίσθηκε με σεβασμό στην παράδοση και στην ιστορία του. Η Bίλα Βουγά για πολλά χρόνια λειτούργησε ως ελεύθερο σπουδαστήριο ζωγραφικής του Πνευματικού Κέντρου, υπό τη διδασκαλία του μεγάλου ζωγράφου Απόστολου Πετρομιχελάκη. Σήμερα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος παρουσίασης έργων ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, κεραμικής κ.λ.π.
Δ/νση: Γ. Ζωγράφου 17 Τηλ: 210 77.51.951

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…