7 μυστικά για ένα νεανικό υγιές μυαλό

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η ζωτικότητα του μυαλού μας σχετίζεται ξεκάθαρα με τον τρόπο ζωής μας. Αυτό σημαίνει ότι αν υιοθετήσουμε καλές συνήθειες στην καθημερινότητά μας είναι σαν να «γυμνάζουμε τους μύες του μυαλού μας». Διατηρήστε λοιπόν το μυαλό σας υγιές και νεανικό με τους εξής τρόπους.

Σωματική άσκηση

Η έρευνα δείχνει ότι η χρήση των μυών σας, μπορεί επίσης να βοηθήσει το μυαλό σας. Η άσκηση ενισχύει την ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων και αυξάνει τις συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Η άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, καταπολεμά τον διαβήτη και μειώνει το ψυχικό στρες, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλό σας, καθώς και την καρδιά σας.

«Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή και νέο είναι η αερόβια άσκηση», λέει ο Donald Stuss, PhD, νευροψυχολόγος και διευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου Rotman στο Baycrest Center for Geriatric Care στο Τορόντο.

Βελτιώστε τη διατροφή σας

Η καλή διατροφή μπορεί να βοηθήσει το μυαλό σας, καθώς και το σώμα σας.

Κρατήστε τις θερμίδες υπό έλεγχο.

Τρώτε τα σωστά τρόφιμα. Αυτό σημαίνει μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης από ζωικές πηγές και των trans-λιπαρών οξέων από μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια.
Τρεις βιταμίνες Β, φυλλικό οξύ, Β6 και Β12, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης, υψηλά επίπεδα των οποίων έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Τα ενισχυμένα δημητριακά, οι άλλοι κόκκοι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν καλές πηγές βιταμινών Β.

Εκπαιδεύστε το μυαλό σας

Νέες  μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι οποιασδήποτε ηλικίας μπορούν να εκπαιδεύσουν το μυαλό τους για να γίνουν ταχύτεροι και στην πραγματικότητα νεότεροι. «Ο εγκέφαλός σας είναι μια μηχανή μάθησης», λέει ο Michael Merzenich, PhD, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Φρανσίσκο. Το μόνο που χρειάζεται είναι αφιερωμένη πρακτική: ασκήσεις για το μυαλό.

Μείνετε ήρεμοι

Σε ένα έγγραφο σχετικά με τον εγκέφαλο και το στρες, ο Jeansok Kim του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον διαβεβαιώνει ότι το τραυματικό στρες είναι κακό για τα εγκεφαλικά κύτταρα. Το άγχος μπορεί να «διαταράξει τις γνωστικές διαδικασίες, όπως τη μάθηση και τη μνήμη, και συνεπώς να περιορίσει την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής», γράφει ο Kim.

Ξεκουραστείτε

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ εξέτασαν τις συνθήκες υπό τις οποίες οι άνθρωποι παράγουν δημιουργικές λύσεις. Σε μια μελέτη που περιελάμβανε μαθηματικά προβλήματα, διαπίστωσαν ότι η σωστή ανάπαυση τη νύχτα διπλασίασε τις πιθανότητες των συμμετεχόντων να βρουν μια δημιουργική λύση στα προβλήματα την επόμενη μέρα. Ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι σε μεγάλο βαθμό σε θέση να συνθέσει σύνθετες πληροφορίες.

Γελάστε

Το χιούμορ διεγείρει τα μέρη του εγκεφάλου μας που χρησιμοποιούν τη χημική αγγελιοφόρο ντοπαμίνη. Αυτό θέτει το γέλιο στην κατηγορία δραστηριοτήτων που θέλετε να κάνετε ξανά και ξανά, όπως η κατανάλωση σοκολάτας ή η σεξουαλική επαφή. Το γέλιο είναι ευχάριστο, ίσως ακόμη και «εθιστικό» στον εγκέφαλο.

Βελτιώστε την αρτηριακή σας πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο της γνωσιακής πτώσης. Χρησιμοποιήστε την τροποποίηση του τρόπου ζωής για να διατηρήσετε την πίεση όσο το δυνατόν χαμηλότερη. Μείνετε αδύνατοι, ασκηθείτε τακτικά, περιορίστε το αλκοόλ σας, μειώστε το άγχος και τρώτε σωστά.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr