274 δευτερόλεπτα στο μυαλό ενός δυσλεξικού

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

«Μπορεί να φαίνεται απίθανο σε σας να αντιληφθείτε ότι ο χρόνος δεν προχωράει πάντα σταθερά προς μια μόνο κατεύθυνση, φέρνοντας μαζί του μια τέλεια διατεταγμένη ακολουθία αιτιών και αποτελεσμάτων, αλλά για μένα δεν είναι δύσκολο να το φανταστώ γιατί είμαι δυσλεξικός. Όταν ακούω έναν αριθμό τηλεφώνου να απαγγέλλεται γρήγορα, τότε ακούω όλους τους αριθμούς αλλά δεν έχω ιδέα για την σειρά με την οποία απαγγέλθηκαν. Είναι σαν να ειπώθηκαν όλοι οι αριθμοί μονομιάς.» Scott Adams in the Dilbert Future (2000)

274 δευτερόλεπτα στο μυαλό ενός δυσλεξικούΤι συμβαίνει όταν ένα σχολείο παρέχει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τους δυσλεξικούς μαθητές; Σε ομιλία του κατά την αποφοίτησή του από το Marin Country Day School (MCDS) ο Dylan υπενθυμίζει ότι μια κοινότητα στήριξε έναν δυσλεξικό με ενθάρρυνση και χρήσιμες παρεμβάσεις. Ο Dylan ήταν ένας από τους τρεις φοιτητές που επιλέχθηκε για να μιλήσει εκείνο το έτος με βάση ένα δοκίμιο που έγραψε στην τάξη των αγγλικών. Το δοκίμιο του Dylan επικεντρώθηκε στα σχολικά του χρόνια. Έγραψε μια ομιλία και μίλησε μπροστά σε 1.500 άτομα, μία σημαντική πρόκληση για τον καθένα, και πόσο μάλλον για κάποιον με δυσλεξία. Ωστόσο, ο Dylan συνεργάστηκε με τους καθηγητές του και τον βοήθησαν πραγματικά κατά την προετοιμασία. Ωστόσο, κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για αυτό που συνέβη εκείνη την ημέρα. Έκανε το πλήθος να εύχεται να ήταν δυσλεξικό.

Αποσπάσματα από την ομιλία της Αποφοίτησης του Dylan Redford

Κοιτάζοντας πίσω στα σχολικά μου χρόνια συνειδητοποιώ ότι η συμπόνια και η αποδοχή καθορίζουν σχεδόν όλες τις αναμνήσεις μου. Από τους δασκάλους μου έως τους συμφοιτητές μου, όλα τα τρία χρόνια ήταν ευγενικοί μαζί μου με πολλούς τρόπους.

Υπήρξαν πολλά παραδείγματα αποδοχής στο Γυμνάσιο. Στην τρίτη τάξη, η Katherine (Perrine) Austin ήταν το κέντρο του κόσμου μου. Ήταν μία μεγάλη δασκάλα: αστεία και ήρεμη. Έκανε όλους στην αίθουσα ξεχωριστά να αισθάνονται σαν να ήταν αγαπημένοι μαθητές της. Φυσικά, νόμιζα ότι ήμουν ο αγαπημένος μαθητής της. Μια μέρα έγραψα ένα σημείωμα στην ίδια λέγοντάς ότι ήταν η καλύτερη δασκάλα. Και ακριβώς όπως ήμουν έτοιμος να το δώσω σε αυτήν με γνώρισε σε έναν πολύ ιδιαίτερο επισκέπτη… τον αρραβωνιαστικό της.

Λοιπόν, έχω προχωρήσει στην επόμενη τάξη όπου η καθηγήτριά μου Lori Piser έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη σχολική μου ζωή. Βλέπετε, είμαι δυσλεξικός. Η δυσλεξία είναι μια μαθησιακή δυσκολία που κάνει τα πράγματα όπως την ανάγνωση και τη γραφή και την ορθογραφία πολύ δύσκολα. Έτσι, μεγαλώνοντας τα πάντα ήταν σκληρά και το σχολείο ήταν μια απογοήτευση για μένα. Η επίδοσή μου χειροτέρεψε και οι καθηγητές και οι γονείς μου άρχισαν να αναρωτιούνται αν θα έπρεπε να συνεχίσω στο ίδιο σχολείο. Ο Diane Snelling, ο ειδικός μάθησης, μας έπεισε να δοκιμάσουμε ένα ειδικό πρόγραμμα ανάγνωσης, αλλά εγώ έπρεπε να είμαι έξω από την τάξη όλο το πρωί. Τότε, αποφάσισα να εξηγήσω την κατάστασή μου στην τάξη.

Θυμάμαι ακόμη τη στιγμή που σηκώθηκα μπροστά στην τάξη για να εξηγήσω στους συμμαθητές μου το πρόβλημά μου, ενώ προηγουμένως είχαν πραγματοποιηθεί πρόβες με την καθηγήτριά μου Lori. Ήταν εκπληκτικό. Όχι μόνο οι συμμαθητές μου χειροκρότησαν και υποστήριξαν την επιλογή μου, αλλά η συζήτηση στράφηκε στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι ίδιοι. Μου μίλησαν για τα προβλήματα ύπνου τους, για τα σπασμένα κόκαλα και τα οικογενειακά ζητήματα. Κοιτάζοντας πίσω, συνειδητοποιώ ότι η Lori είχε σχεδιάσει όλο το μήκος αυτής της συζήτησης. Έκανε μια δύσκολη συζήτηση καθησυχαστική.

Στην επόμενη τάξη είχα πια μάθει να διαβάζω, αλλά το σχολείο ήταν ακόμα πολύ δύσκολο. Τότε η Mary Katherine Menikheim ήρθε να με σώσει. Δεν είναι μόνο σημαντική η ανάγνωση, η γραφή και οι μαθηματικές δεξιότητες, μου έδειξε ότι το μεγαλείο ενός μαθητή μπορεί επίσης να μετρηθεί από την έρευνα, τη συνεργασία και την ανάπτυξη πρωτότυπων ιδεών. Εκείνη το απέδειξε με τα ειδικά έργα που δημιούργησε: το Πάθος του έργου, τις δοκιμές και τις Βιογραφίες.

Οι συμμαθητές με τη σειρά τους με βοήθησαν αρκετά. μερικές φορές οι σημειώσεις μου έμοιαζαν με  αιγυπτιακά ιερογλυφικά. Ευτυχώς, ο Bryn και η Evi ήταν πρόθυμοι να με βοηθήσουν. Εν τω μεταξύ, ο Charles ήταν ο άγγελός μου. Κάθε φορά που αμφέβαλλα για τον εαυτό μου, εκείνος με ενθάρρυνε.

Για να πω την αλήθεια, αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι εδώ σήμερα. Χωρίς την υποστήριξη των εκπαιδευτικών και των μαθητών στην τάξη μου, δεν θα ήμουν εδώ. Αυτό το σχολείο με έκανε να δω ότι η διαφορά μου στη μάθηση είναι ακριβώς αυτό… μία διαφορά, και όχι ένα ελάττωμα.

Τι είναι τελικά η δυσλεξία;

Σύμφωνα με την αμερικανική Εταιρία Δυσλεξίας Orton Society (που σήμερα είναι γνωστή ως International Dyslexia Association), κάτω από το ειδικό βάρος των ευρημάτων για ανεπάρκεια των δυσλεξικών στις φωνολογικές δεξιότητες, έδωσε τον παρακάτω ορισμό: «Η δυσλεξία είναι μια νευρολογικής φύσεως, συχνά οικογενειακή διαταραχή, που έχει σχέση με την κατάκτηση και την επεξεργασία του λόγου. Ποικίλλει ως προς τον βαθμό σοβαρότητας, εκδηλώνεται με δυσκολίες στην πρόσληψη της γλώσσας και την γλωσσική έκφραση, συμπεριλαμβανομένης της φωνολογικής επεξεργασίας, με δυσκολία στην ανάγνωση, τη γραφή, την ορθογραφία και μερικές φορές την αριθμητική. Η δυσλεξία δεν οφείλεται σε έλλειψη κινήτρων, σε αισθητηριακές βλάβες, σε ακατάλληλη διδασκαλία ή σε απρόσφορες συνθήκες περιβάλλοντος, ωστόσο μπορεί να συνυπάρχει με αυτές τις καταστάσεις. Αν και η δυσλεξία είναι ένα πρόβλημα που το αντιμετωπίζουν τα άτομα σε όλη τους τη ζωή, κάποια δυσλεξικά άτομα συχνά ανταποκρίνονται επιτυχώς στην έγκαιρη και κατάλληλη παρέμβαση.»

Συμπτώματα δυσλεξικού μαθητή

 • Ιδιαίτερα έξυπνος, αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα με την ανάγνωση, τη γραφή, την ορθογραφία.
 • Παρουσιάζει προβλήματα χώρου και προσανατολισμού.
 • Ευφυής αλλά συχνά παρουσιάζει χαμηλή επίδοση στις εξετάσεις ή υποφέρει από έντονο άγχος για τα τεστ.
 • Φαίνεται να ονειροπολεί όταν είναι στην τάξη ή σε μια συνάντηση.
 • Μαθαίνει καλύτερα εμπειρικά παρά μέσα από προφορικό ή γραπτό γλωσσικό υλικό.
 • Βλέπει τα γράμματα να κινούνται όταν διαβάζει ή γράφει.
 • Διαβάζει ξανά και ξανά χωρίς να αντιλαμβάνεται το νόημα.
 • Κάνει ορθογραφικά λάθη.
 • Παρουσιάζει δυσκολίες στη γραφή ή την αντιγραφή.
 • Συνήθως πιάνει το μολύβι διαφορετικά ή πιο σφιχτά.
 • Ο γραφικός  χαρακτήρας είναι δυσανάγνωστος.
 • Δυσκολεύεται να διαβάσει την ώρα σε αναλογικό ρολόι.
 • Έχει προβλήματα οργάνωσης χρόνου.
 • Είναι αναβλητικός.
 • Είναι καλός στους μαθηματικούς υπολογισμούς, αλλά δυσκολεύεται στα προβλήματα με λέξεις.
 • Έχει την τάση να είναι ακατάστατος ή υπερβολικά τακτικός.

Παρακάτω ακολουθεί ένα βίντεο μέσα από το οποίο η Kelli Sandman-Hurley μας προτρέπει να μάθουμε και να κατανοήσουμε την εγκεφαλική λειτουργία ενός δυσλεξικού ατόμου.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…